2019-08-21 08:04:35• hírek • Nagy Tímea

Esküvői lázban ég a város. Számok és kuriózumok az idei házasságkötő szezonról

2018. június 13-tól már az Egységes Ügyintéző Irodában szükséges leadni a polgári esküvőhöz szükséges papírokat
2018. június 13-tól már az Egységes Ügyintéző Irodában szükséges leadni a polgári esküvőhöz szükséges papírokat

Az augusztus a megyeszékhelyet esküvői paradicsommá változtatja. Mindegy, hogy hétköznap vagy hétvége, a parkokban fényképezkedő násznép mosolyog és a nagy park körül egész nap dudáló konvojok hirdetik a boldogító igent.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal segítségével összegyűjtöttük, hogyan alakul az idei esküvőszezon a megyeszékhelyen, és néhány érdekességgel is szolgálunk.

 

Az adatkérés napjáig 438 polgári esküvő volt január elsejétől. Előző év azonos periódusában 430 alkalommal álltak a párok az anyakönyvvezető elé. A növekedés nem számottevő, mindössze 1,86% a különbség.

 

Amennyiben csak a fő szezon, tehát az augusztus hónap adatait vesszük, idén elsejétől 08.19-ig 60 pár mondta ki a boldogító igent. 08.19-től 08.23-ig 23 párt várnak, ezen felül, a hónap végéig még 83 regisztrációt mutat a polgármesteri hivatal rendszere. Ebből még áttehetnek párat későbbi dátumra, jelen pillanatban azonban kijelenthető, hogy a megtörtént és regisztrált házasságkötések száma rekordnak számít a többi hónap átlagához, 54-hez képest. Csak a nyolcadik hónapban 166 pár döntött úgy Szatmárnémetiben, hogy örök hűséget fogad egymásnak a törvény színe előtt.

 

2018 azonos havában az anyakönyvezett igenek száma 116 volt. Szeptemberben kiderül, mennyien lépnek vissza vagy halasztják el a regisztrációikat idén.

 

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal weboldalán foglalható le előre az alkalom. Negyed órás idősávokban állapították meg a beosztást. A foglalt időpontok pirosak, a szabadok zöldek. Pipa jelzi a házasságkötő termi szertartást, plusz jelet tettek oda, amikor a közjegyző vonul ki a választott helyszínre. Az utóbbi nem olcsó mulatság, hiszen naptól függően több száz lejes summába kerülhet az ingázás.

 

2014 és 2018 között egyébként 2015-ben volt a legtöbb polgári szertartás, összesen 763-an írták alá a szándéknyilatkozatot. Második helyen a 2017-es év áll 758 eseménnyel.

 

2019-ben eddig nyolc olyan házasság köttetett, amelyben egy román állampolgár ment hozzá vagy vett el külföldi állampolgárt Szatmárnémetiben. A legmesszebbről érkezett menyasszonyok vagy vőlegények Tunéziában, Japánban és Mexikóban kiállított személyi igazolvánnyal rendelkeztek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: